Kenapa Kita Perlu Simpan Emas?


1. Kerana ianya 'safe heaven'Bila keadaan ekonomi tidak menentu, negara dan bank akan kembali kepada emas.
2. Ianya BEBAS. Tidak berhutang. Tidak terikat kepada sesiapa. Seperti wang kertas, ianya wujud dengan kerajaan atau bank meminjamkan kepada orang ramai melalui bond atau fractional reserved banking.
3. Nilai ada didalam emas fikizal itu sendiri. Usaha melombong dan memproses emas tersebut ada didalam emas itu sendiri. Tidak seperti wang kertas. Wang kertas hanya bernilai apabila kerajaan yang mengangkat matawang tersebut masih gagah. Bila kerajaan itu jatuh, wang kertas turut jatuh sekali.
4. Ianya diterima dimana-mana sahaja. Emas di USA tetap emas di Papua New Guinea.
5. Tidak ditelan inflasi. Harga barang jika diukur dalam emas adalah lebih kurang sama (dalam berat) jika dibandingkan sejak 2,000 tahun lepas.
6. Bank dan negara-negara beli emas. Kerana mereka tahu wang fiat ni susut nilai.
7. Sistem matawang emas tidak boleh gagal. Ini kerana ianya wujud secara fizikal. Berbanding kertas dan wang digital, manusia boleh cetak sesuka hati dan diberikan sebagai pinjaman. Bila pinjaman lebih dari hutang, lihat apa berlaku pada Euro hari ini.
8. Wang emas mengekang penindasan. Dengan wang kertas, kekayaan umat dikawal oleh 1% minoriti iaitu kerajaan dan bank. Kerana mereka yang mementukan polisi kewangan untuk memenuhi agenda tersendiri.
9. Dalam keadaan paling darurat, emas tetap diterima. Lihat Zimbabwe bila matawang mereka hancur. Emas yang menjadi ganti.
10. Nilai emas tidak boleh jatuh ke kosong. Sebab ianya wujud secara fizikal, setiap benda fizikal ada nilainya. Emas perlu dicari, lombong dan proses.